Consultați infograficul nostru pentru a afla care este cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră pe țări și pe sectoare în UE, precum și cine sunt principalii emițători din lume.

Emisiile de gaze cu efect de seră contribuie la fenomenul global al schimbărilor climatice. Cine sunt cei mai mari emițători? Ce sector produce cele mai multe emisii?

Cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră pe an în UE


După cum arată infograficul de mai jos, CO2 este gazul cu efect de seră eliberat în cea mai mare cantitate. Este produs în mod obișnuit de activitățile umane. Alte gaze cu efect de seră sunt emise în cantități mai mici, dar captează căldura mult mai eficient decât CO2, iar în unele cazuri sunt de mii de ori mai puternice.

Infografic
Infografic privind emisiile de gaze cu efect de seră produse în UE în 2017 și ponderea diferitelor gaze 

Emisiile de gaze cu efect de seră pe sectoare în UE

Conform celui de-al cincilea raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), este extrem de probabil ca activitățile umane din ultimii 50 de ani să fi încălzit planeta. Aceste activități includ, de exemplu, arderea cărbunelui, a petrolului și a gazului, defrișările și agricultura.

Diagrama de mai jos prezintă emisiile de gaze cu efect de seră din UE28 în 2017, defalcate pe principalele sectoare sursă. Energia este responsabilă pentru 80,7% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din UE28 în 2017, iar transportul reprezintă aproximativ o treime. Emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură contribuie cu 8,72%, procesele industriale și utilizarea produselor cu 7,82%, iar gestionarea deșeurilor cu 2,75%.

Infografic
Infografic: emisiile de gaze cu efect de seră pe sector în UE în 2017 

Emisiile de gaze cu efect de seră pe țări în UE și în lume

Diagramele de mai jos enumeră țările UE în funcție de emisiile totale de gaze cu efect de seră în 2017 și arată care au fost principalii emițători de gaze cu efect de seră în lume în 2015. UE este al treilea cel mai mare emițător, după China și Statele Unite, și este urmată de India și Rusia.

Gazele cu efect de seră rămân în atmosferă pe perioade cuprinse între câțiva ani și câteva mii de ani. Astfel, acestea au un impact la nivel mondial, indiferent de locul în care au fost emise.

Infografic
Infografic: emisiile totale de gaze cu efect de seră pe țări UE în 2017 

Ce sunt gazele cu efect de seră?

  • gazele cu efect de seră sunt gaze în atmosferă care acționează precum un geam într-o seră: absoarbe energia și căldura soarelui care sunt radiate de pe suprafața Pământului, le captează în atmosferă și împiedică scăparea acestora în spațiu
  • acest proces este principala cauză a efectului de seră care menține temperatura Pământului mai ridicată decât ar fi altfel, permițând existența vieții pe Pământ
  • multe dintre gazele cu efect de seră apar în mod natural în atmosferă, însă activitatea umană adaugă cantități enorme, sporind efectul de seră, care contribuie la încălzirea globală.

Mai multe informaţii

Infografic
Infografic: țările care emit cele mai multe gaze cu efect de seră din lume (2015) 

Mai multe cifre despre mediu